“HO DUC A LA SANG”: lema i pòster preferit per promoure la donació de sang entre els joves balears
Gairebé mil persones decideixen la imatge per promoure la donació entre joves que serà el fil conductor del certamen de vídeos organitzat per l’IBJOVE
Una enquesta duita a terme pel Banc de Sang i Teixits de les Illes Balears (BSTIB) i l’Institut Balear de la Joventut (IBJOVE), amb la participació de 942 persones, ha confirmat que el pòster amb el lema “Ho duc a la sang” és el preferit per impulsar la donació de sang, especialment entre els joves de 18 a 30 anys. Aquest eslògan va obtenir 735 vots, cosa que representa el 78 % del total, i va superar àmpliament l’alternativa “Jove, rebel, donant”, que va obtenir 207 vots (12 %).
Propers passos: concurs per trobar els millors vídeos que promocionin la donació de sang
Fruit del conveni de col·laboració signat entre el BSTIB i l’IBJOVE, el lema “Ho duc a la sang”, elegit com el favorit a l’enquesta, servirà com a fil conductor del Certamen de Vídeo, la convocatòria del qual s’acaba de publicar a l’enllaç https://www.carnetjoveillesbalears.org/es/sorteo/certamen-de-video-ho-duc-la-sang i finalitza el 27 de febrer de 2025. Aquest certamen té com a objectiu l’elaboració de vídeos creatius destinats a promoure la donació de sang i alhora garantir el relleu generacional del col·lectiu de donants amb la incorporació dels joves de les Illes Balears.
Els objectius principals d’aquesta iniciativa són el coneixement i la conscienciació respecte a la donació de sang, la creació d’un banc de vídeos sobre el tema i el foment de la creativitat i l’ús d'eines audiovisuals entre els joves.
Els destinataris de la convocatòria, a la qual l’IBJOVE destina 4.000 euros, són centres educatius de batxillerat, secundària i formació professional i els titulars del Carnet Jove d’entre 18 i 30 anys.
Els dos primers premis de les modalitats respectives, és a dir, per centre educatiu o per titular del Carnet Jove, estan dotats amb 1.000 euros cadascun, els dos segons, amb 500 euros cadascun i, finalment, els dos tercers, amb 250 euros cadascun.
Els vídeos presentats han de ser originals i inèdits i els requisits tècnics i de participació es poden consultar a la pàgina web del Carnet Jove de les Illes Balears: https://www.carnetjoveillesbalears.org/
Accés als resultats de l'enquesta
https://es.surveymonkey.com/analyze/7o0JBwdJk2amgRN5Gfe6Vcag2DGQ80J5bD0jKHfizNc_3D
Entre els joves, el lema “Ho duc a la sang” va rebre 358 vots, que constitueixen un 94,7 % d’aquest grup, i destaca per ser visualment atractiu i clar en el missatge. El lema “Jove, rebel, donant”, en canvi, només va aconseguir 20 vots entre aquest col·lectiu i alguns enquestats van esmentar que el terme “rebel” no connectava amb ells. De fet, un enquestat va afirmar: “M’estim més un missatge que no estereotipi els joves com a rebels”.
Els joves prefereixen cartells amb colors vistosos, dissenys moderns i minimalistes que siguin fàcils d’entendre a primera vista.
La resta dels participants, fora del rang de 18 a 30 anys, també va mostrar una clara preferència pel lema “Ho duc a la sang”, amb 377 vots (67 %), enfront dels 187 vots (21,3 %) del lema “Jove, rebel, donant”. Aquest grup va destacar la professionalitat del disseny i el missatge inclusiu com a raons principals de la seva elecció.
Entre els joves, un 60 % va valorar que el disseny del lema “Ho duc a la sang” era més atractiu, mentre que un 25 % va destacar la claredat del missatge i un 15 % va agrair la neutralitat de l’eslògan en evitar estereotips. Aquest grup també va proposar estratègies específiques per animar més joves a donar sang, com ara campanyes en xarxes socials (45 %), xerrades educatives (30 %), col·laboració amb influencers (15 %) i organització d’esdeveniments i activitats (10 %).
Sobre l’ús de xarxes socials, les campanyes en plataformes com Instagram, TikTok i YouTube són vistes com una manera efectiva d’arribar als joves.
Els participants de la resta de les edats també van reconèixer el disseny professional del lema “Ho duc a la sang”. De fet, el 50 % d’aquest grup d’edat va esmentar aquest aspecte com a clau. A més, un 30 % va valorar el missatge inclusiu, mentre que un 20 % en va destacar la claredat i la simplicitat. Els suggeriments per millorar la captació de donants en aquest grup van incloure fer més publicitat en suports tradicionals, facilitar el procés de donació i oferir beneficis o recompenses com a incentius.
L’enquesta també va reflectir diferències en les crítiques al lema “Jove, rebel, donant”. Mentre que un 20 % dels joves van considerar que “rebel” no connectava amb ells, un 25 % de les persones més grans de 30 anys el van percebre com a menys professional. Aquestes diferències subratllen la importància d’adaptar els missatges segons les característiques del públic al qual van dirigits.