Testimonis

Tornar al llistat de testimonis

25-07-2018

Donar sang dibuixa somriures

Patricia Mota

“Quan dono sang m'imagino l'escena de la transfusió i com se li dibuixa un somriure en la cara a la persona que rep la meva sang, perquè això era el que ens passava a nosaltres amb Dani”, explica Juan Antonio visiblement emocionat.

Aquest mallorquí de 48 anys natural del Coll d’en Rabassa es va fer donant de sang l'any 91 gràcies a que un amic li va convèncer perquè li acompanyés a donar. No obstant això, després de donar sang unes cinc vegades, va deixar aparcades les donacions temporalment per dedicar-se al club d’esplai del que va ser monitor i després director durant 10 anys.

Però fa cinc anys tot va canviar de sobte i la seva vida va donar una bolcada de 360 graus. Dani, el seu nebot d'11 anys i fillol, va ser diagnosticat de leucèmia.

Els dies a l'hospital es van acabar convertint en setmanes i a poc a poc va anar coneixent el cas de moltes altres famílies que estaven passant per la mateixa situació.

Va ser en aquest període de la seva vida en el qual Juan Antonio va entendre realment la importància de la donació de sang. Després de la quimioteràpia Dani podia rebre el mateix dia transfusions de tres borses de plasma i plaquetes.

“Si solament el meu nebot necessitava aquesta quantitat, no vull ni pensar en tota la que necessitaran les altres persones”, assenyala sorprès.

En aquesta època les seves dues germanes i ell es van convertir en donants de sang i dos d'ells en donants de medul·la.

“Visc amb l'esperança que em cridin per dir-me que sóc compatible amb algú per donar-li la meva medul·la”, afirma il·lusionat.

Des que Juan Antonio ha tornat a donar sang, ha intentat conscienciar als seus coneguts i amics sobre la necessitat de donar i s'ha dedicat a compartir els missatges del Banc de Sang per totes les seves xarxes socials.

El seu tipus sanguini és AB+, un grup molt bo per donar plasma, per la qual cosa fa uns anys el personal del Banc de Sang li va animar a provar la donació per aquest mètode. Des de llavors sempre que acudeix a donar ho fa pel procediment de plasmafèresis i plaquetofèresis.

Les donacions per afèresis són les donacions d'un o diversos components sanguinis (glòbuls vermells, plasma i plaquetes) per separat. Durant el procediment, que dura entre 45 i 60 minuts, la sang se separa per centrifugació en diferents components segons la seva densitat.El component triat es recull progressivament en una borsa i les cèl·lules restants es retornen al donant.

De moment Juan Antonio ja ha realitzat 49 donacions de sang i pensa seguir donant fins que els anys l'hi permetin. “El meu nebot ens ha donat lliçons de vida molt importants, tot la resta són nimietats”, assegura pensatiu.

El dia del seu 17 aniversari Dani va morir. Per a la família de Juan Antonio i el personal de l'hospital va ser un cop molt dur, però tots es van sentir orgullosos del valent que havia estat durant tots els anys de la seva malaltia.

“La quantitat de nens i nenes que havia ingressats en la planta d'oncologia infantil de l'hospital em va fer adonar-me del necessari que era donar sang”, explica.

En l'actualitat Juan Antonio està molt implicat en la donació de sang, les seves filles li acompanyen a donar i una d'elles ja s'ha fet donant.

“Quan dono sang sento un cúmul de sensacions. Al principi pensava molt en el meu nebot, tenia la seva imatge amb la borsa de plasma en el cap. Ara quan veig que es porten la borsa amb la meva donació penso en qui rebrà la transfusió: un home, una dona, un nen… Sento molta satisfacció”, detalla amb un somriure.


 



Altres testimonis

Contacte

Fundació Banc de Sang i Teixits de les Illes Balears

Fundació Banc de Sang i Teixits de les Illes Balears

C/ Rosselló i Cazador, 20
07004 Palma (Illes Balears)
Tel: 971764433

© Fundació Banc de Sang i Teixits de les Illes Balears | 2012 - 2024 | Informació legal